Konstprojekt undersöker kulturella avstånd mellan Java och Jakobsberg

Konstnären Vincent Rumahloine från Indonesien flyttar in i konstnärsresidenset ”Inhabitant Zero” på Kvarnbacken i Järfälla kommun. Han vill undersöka vilka mänskliga mekanismer som tryggas av migration. I sitt projekt fokuserar han på kulturmöten genom mat och berättelser. 

unnamed-3.jpg

 

Projektet heter ”The Immigrant” och undersöker hur det är att flytta till en helt okänd plats.  Vincent Rumahloine bor på västra Java, världens folkrikaste ö. Han vill undersöka vilka mekanismer som sätts igång när man försöker smälta in, upptäcka och leva på en helt ny plats.

 

–Min bild av Sverige är att det är ganska folktomt jämfört med de indonesiska öarna. Bara 10 miljoner invånare i hela landet och i Järfälla, 70 000 invånare. I staden Bandung där jag bor är vi åtta miljoner invånare. Jag har även läst att svenskar är mer introverta och inte ens ser varandra i ögonen när de möts på gatan. Men man kan ju inte tro på allt man läser nu förtiden.

 

Vincent Rumahloine växte själv upp i en familj som blev invandrare i sitt eget land när de efter andra världskriget lämnade ögruppen Maluku och flyttade till västra Java, en sträcka lika lång som mellan Stockholm och Tunisien. Java och Maluku har helt skilda folkgrupper, språk, traditioner, mat, sånger och seder.

 

I Järfälla vill Vincent skapa möten mellan hans och andras kulturer genom framförallt mat och sagor. Under sin vistelse kommer han göra om Gula Huset på Kvarnbacken, som är platsen där deltagare i Inhabitant Zero bor, till ett museum för indonesisk kultur. Besökarna får uppleva kulturen genom olika aktiviteter och personliga möten. Under sina öppna hus kommer Vincent bjuda på indonesiska mattraditioner och samtal. Han vill även ta del av svensk kultur genom matlagning och hoppas på att få laga svensk mat, gärna tillsamman med någon äldre.

 

–Jag hoppas att många kommer och deltar. För mig är det framförallt mödrar och äldre kvinnor som upprätthåller kulturer genom sin matlagning. Det var min mamma som vid familjemiddagar och högtider såg till att vi höll kontakt med vår kultur främst genom maten. Jag tror att matlagningen är en viktig aspekt av att lära känna svensk kultur. Alla är välkomna att smaka maten och samtala om Indonesien, Java eller vad som helst, säger Vincent Rumahloine.

 

Vincent Rumahloine är den fjärde gästen av fem i Inhabitant Zero. Projektet har pågått sedan början av januari 2017 och är resultatet av en internationell tävling, där 414 bidrag kom in. Syftet med projektet är att engagera invånare i Järfälla i platsen Kvarnbacken, men även att utbyta erfarenheter, kunskaper och perspektiv knutna till platsen som kanske aldrig annars kommit fram.

 

–Inhabitant Zero och nu senast Vincents projekt ”The immigrant” har alla ett perspektiv på urbanism och hur det är att leva i städer idag. De blandar och utmanar såväl det lokala som det globala i en tid där stora samhällsförändringar präglas av just dessa två. Migration är ett brinnande sådant exempel. Vi vet inte vad som kommer ut av varje residens men vi får kunskaper och perspektiv som vi tar med oss in i det fortsatta arbetet med Kalejdohill och utvecklingen av Kvarnbacken, säger Mia Lundström som är projektledare för Kalejdohill.

 

Vincent kommer även att bjuda in kommunens yngre invånare för att skapa skapa kulturella utbyten mellan barn i Indonesien och barn i Sverige. Genom ett utbyte av sagor erbjuds barn i Järfälla att skriva brev och rita teckningar som han sedan tar med sig till barn samhället Pulosari på Java där han arbetat ideellt i många år. Barnen i Pulosari får sedan skapa egna brev och teckningar som Vincent skickar tillbaka till Sverige.

 

Inhabitant Zero är ett projekt där människor från hela världen ges möjligheten att under en månad bo i i ett litet gult hus, före detta mjölnarbostaden från 20-talet på Kvarnbacken i centrala Jakobsbergs. Projektet fick 414 ansökningar från personer runt om i världen. Inhabitant Zero är en del av stadsutvecklingsprojektet Kalejdohill som under två års tid utvecklar platsen Kvarnbacken i Jakobsberg. Initiativtagare till Kalejdohill är HSB Norra Stor-Stockholm som tillsammans med Veidekke Bostad och Einar Mattsson står för finansieringen.

 

Tider för Vincents projekt

 

4 juni: “Ngopi Bareng” / “Ngopi Together"

Kl 12-15 i gallerian i Jakobsbergs centrum.

”Ngopi” är den indonesiska motsvarigheten till ”fika”. I indonesien samlas man över en något litet att äta, kaffe och samtal. Vincent bjuder på indonesiskt kaffe och ”bala-bala”, en indonesisk smårätt bestående av stekta grönsaker. Välkommen att ta en indonesisk fika med Vincent och småprata om Indonesien och Sverige.

 

11 juni:  “Bancakan”

Kl 12-17 i Gula Huset, Vibblabyvägen 5A (några minuters promenad från Jakobsbergs station)

Vincent öppnar upp trädgården till det Gula Huset och bjuder på den Javanesiska traditionen “Bancakan” som innebär att människor i lokalsamhället samlas och äter traditionella maträtter med bananblad. Kom och prova traditionell indonesisk mat och lyssna på Vincents erfarenheter av kulturella likheter och skilnader mellan Sverige och Indonesien.

 

19 juni: “Pecel”

14-18 i Gula Huset, Vibblabyvägen 5A (några minuters promenad från Jakobsbergs station)

Pecel är en traditionell indonesisk maträtt bestående av ångade grönsaker med kryddstark jordnötssås. Välkommen att smaka på maten och ta del av Vincents berättelse och bilder från sin resa till och vistelse i Sverige. 

 

Kontakt

Mia Lundström, projektledare Kalejdohill

mia@mialundstrom.se, +46 (0)708 483 313

Teo Strömdahl Östberg, Pressekreterare 

teo.stromdahl-ostberg@reformklubben.com+46 (0)73 915 6559

Om Kalejdohill

Kalejdohill är ett destinations- och stadsutvecklingsprojekt. Kalejdohill har uppdraget att utveckla platsen Kvarnbacken i centrala Järfälla innan den omges med ny bebyggelse. Kalejdohill samlar kommun, invånare, arkitekter, designers, byggare och intresserade, för att tillsammans pröva platsens potential som mötesplats och destination i den växande staden. Ett lokalt och internationellt engagemang är avgörande för att projektet ska lyckas. Kalejdohill finansieras av HSB Norra Stor-Stockholm, Veidekke Bostad och Einar Mattsson.

 

Denna information skickades av Cision http://news.cision.com/se

Följande filer finns att ladda ned:


PDF
Gula huset på Kvarnbacken i Jakobsberg foto av Jezzica Sunmo
Vincent Rumahloine

Om du inte längre är intresserad av att få framtida utskick från Kalejdohill, gå till https://optout.ne.cision.com/sv/24iUMLaYPZgGLoQrkrtuLvBuSfJTK9eJY2wHghendkzsk5obG1z9b36Aqaf2dqqgcdSMMPC8CTdzZrmVsfG6Qzzv.
Kalejdohill, Reformklubben, Kungsgatan 42, Stockholm, 11135 SWEDEN