Berättelser formar nytt bostadsområde i Jakobsberg

Kan en berättelse skapa en plats? Det undersöker tävlingen Design a story som samlar in berättelser om Kvarnbacken i Järfälla kommun. Berättelserna ska ge inspiration till de 600-800 bostäder som ska byggas kring platsen. Bakom tävlingen står stadsutvecklingsprojektet Kalejdohill, som arbetar med flera projekt där konst, arkitektur och design engagerar människor både lokalt och globalt inför kommande bebyggelse runt Kvarnbacken.  

 

- Något i hur en plats är designad eller uppbyggd triggar ofta igång möten eller händelser, som i sin tur blir berättelser vi använder för att minnas och återuppleva platser vi varit på. Men går det att skapa en omvänd process? Där berättelsen kommer före platsen? Och där den på så sätt bidrar till att skapa platsen, i det här fallet bostadsutvecklingsområdet, Kvarnbacken. Det vill vi undersöka med Design a Story, säger Andreas Angelidakis, Kreativ Ledare Kalejdohill.

Design a Story är en internationell tävling som vänder sig till arkitekter, skribenter, författare, designers m fl. Tävlingen är öppen för alla och genomförs på engelska. Fram till den 1 april är det möjligt att skicka in sitt bidrag i form av en text och en storyboard. En internationell jury bestående av experter inom arkitektur och design utser sedan tre vinnande berättelser. Vinnarna presenteras i samband med ett seminarium den 28 april.

-Det finns en stor potential i storytelling inom arkitekturen, vare sig det handlar om ett återskapande av vårt förflutna eller nya beskrivningar av vår samtid, säger Espen Vatn, Tävlingskoordinator Kalejdohill.

Design a story är den tredje internationella tävlingen som Kalejdohill utlyser för att involvera och engagera människor lokalt såväl som globalt i utvecklingen av platsen Kvarnbacken. De senaste tävlingarna Järfälla Log-in gate och Inhabitant Zero attraherade 330 respektive 414 bidrag från hela världen. Precis som tidigare tävlingar är syftet att samla in nya idéer och perspektiv inför planeringen av det nya bostadsområdet som utvecklas kring Kvarnbacken, i centrala Jakobsberg.

 

De vinnande bidragen väljs ut av en internationell jury bestående av: 

Nick Axel, biträdande redaktör e-flux Architecture 

Eva Franch, VD och Chefskurator Storefront Art & Architecture New York

Jimenez Lai, arkitekt och designer, grundare av designstudion Bureau Spectacular och lärare vid UCLA

Tävlingssida: 

http://www.designastorycompetition.com

 

Kontakt

Mia Lundström, projektledare Kalejdohill, 0708-483 313, mia@mialundstrom.se

Andreas Angelidakis, kreativ ledare Kalejdohill, +30 604 488 2331, andreas.angelidakis@gmail.com

Espen Vatn, Tävlingskoordinator Kalejdohill, +47 97779070, espen@studiovatn.com

 

Om Kalejdohill

Kalejdohill är ett destinations- och stadsutvecklingsprojekt. Kalejdohill har uppdraget att utveckla platsen Kvarnbacken i centrala Järfälla innan den omges med ny bebyggelse. Projektet samlar kommun, invånare, arkitekter, designers, byggare och intresserade, för att tillsammans pröva platsens potential som mötesplats och destination i den växande staden. Ett lokalt och internationellt engagemang är avgörande för att projektet ska lyckas.

 

www.kalejdohill.com

https://www.facebook.com/kalejdohill/

https://www.instagram.com/kalejdohill/