Pop-up utställningen ”Made in Järfälla”

Järfällas historia lyfts in i Kvarnbackens framtid

 

Pop-up utställningen ”Made in Järfälla” pågår just nu i Jakobsbergs Centrum där konstföremål, design och kultur från Järfälla lyfts fram. Syftet är att bära med sig historien när bostadsområdet Kvarnbacken ska utvecklas. Made in Järfälla är ett delprojekt i Kalejdohill som utvecklar Kvarnbacken i dialog med Järfällas medborgare. En av utställarna är Edita Rydhag, skulptör och konstnär.

 

Edita föddes och utbildade sig i Prag men flyttade sedan till Järfälla, där hon nu bott i 40 år. Hennes verk har ställts ut runt om i världen och nu visar hon upp sina skulpturer inom ramen för utställningen ”Made in Järfälla” – hon kallar verket för ”På väg”.

  • Jag vet inte vilka de är eller vart de är på väg. Det är upp till betraktaren att addera sina associationer. Jag tror exempelvis att barn uppfattar dem helt annorlunda än vuxna. Allt jag skapar har en tanke om livet på jorden. Men det är upp till åskådaren att upptäcka eller tolka, säger Edita Rydhag. 

Utställningen är pågående och visar föremål, konst och kultur som berättar historien om Järfälla. Föremålen som visas upp kommer kontinuerligt att förändras för att berätta historier om Järfälla och Jakobsberg. 

  • Med utställningen vill vi göra medborgarna medvetna om utvecklingen av området Kvarnbacken och bära med oss Järfällas historia in i framtiden. Det är fantastiskt att se så mycket konst, kultur och andra föremål som skapas av järfällaborna, det inspirerar, säger Mia Lundström, projektledare för Kalejdohill. 

Invånarna har kommit med förslag på utställningsföremål, bland annat smycken, frimärken, digital konst, böcker av Järfällaförfattare, virkade gosedjur, fritt broderi och historiska bilder från kommunen. 

Utställningen pågår till och med april 2017 och finns i Jakobsbergs Centrum utanför KappAhl, strax efter Pyramidtorget. Föremålen byts ut ungefär var femte vecka. Jakobsbergs Centrum har 5,5 miljoner besökare årligen, vilket gör utställningen tillgänglig för hela kommunens invånare.

 

Kontakt

Mia Lundström, projektledare Kalejdohill, 0708-483 313, mia@mialundstrom.se