Kända designers skapar alternativa parkbänkar

Designers från nio olika länder har valts ut för att skapa bänkar för ett grönområde i centrala Jakobsberg. Bänkarna kommer byggas som prototyper och kan bli permanenta om de uppskattas. Bakom Superbenches står Kalejdohill, ett stadsutvecklingsprojekt som under två års tid utvecklar platsen Kvarnbacken i Jakobsberg innan ny omgivande bostadsbebyggelse uppförs. 

 

Kalejdohill har bjudit in internationellt erkända designers och gett dem i uppdrag att genom sina kreationer utmana människor att föreställa sig en ny version av en traditionell bänk, vars funktion inte bara behöver vara att sitta eller vila.

 

-Vi hoppas att bänkinstallationerna ska uppmuntra till en dialog om vad det egentligen betyder att umgås och träffa folk utomhus. Vad kan parken användas till? Hur är det att spendera tid där? Denna dialog blir värdefull för planeringsarbetet för de framtida husen runt om Kvarnbacken och den mötesplats som skapas, säger Mia Lundström, projektledare för Kalejdohill. 

 

Just nu pågår planeringen av konstruktion och placering. I april kommer de alternativa bänkarna placeras på Kvarnbacken i Jakobsberg. 

 

Designers

 

Soft Baroque

Den Londonbaserade designstudion Soft Baroque består av Saša Štucin från Slovenien och Nicholas Gardner från Australien. Deras experimentella verk har tidigare ställts ut på bl a Victoria and Albert Museum och Christie’s i London, Schweiziska Institutet i New York, och på designmässor i såväl Milano som Dubai.

 

Jonathan Olivares

Den amerikanska industridesignern Jonathan Olivares är verksam i Los Angeles där han ägnar sig åt industriell design, designrelaterad forskning och utställningar. 

 

Max Lamb

Max Lamb är en brittisk London-baserad designer med egen studio. Han har rest till China, Australien, New York och sin egen hemstad Cornwall i England för att hitta material och hantverksinspiration till sina unika verk. 

 

Märta Hägglund & Sanna Gripner

Svenskarna Märta Hägglund och Sanna Gripner tog nyligen examen från Beckmans Designhögskolas formprogram i Stockholm. Sedan examen har de arbetat ihop och ställt ut på designmässor i Stockholm och Milano. 

 

Philippe Malouin

Innan den kanadensiske möbeldesignern Philippe Malouin grundade designbyrån under eget namn arbetade han för den världskände designern Tom Dixon och studerade vid den välrenommerade skolan École Nationale Supérieure de Création Industrielle i Paris. 

 

Leon Ransmeier

Leon Ransmeier är född och verksam i New York där han driver Ransmeier Inc. sedan 2015. Hans verk har publicerats internationellt. 

 

Luca Cipelletti

Den italienske arkitekten Luca Cipelletti startade AR.CH.IT år 2000, en designstudio som fokuserar på urban och arkitektonisk design samt art direction. 

 

Ifeanyi Oganwu

Den nigerianske arkitekten Ifeanyi Oganwu har studerat i Chicago, London och New York. Sedan 2008 driver Ifeanyi en studio i London där han arbetar med arkitektur och möbeldesign. 

 

Naihan Li

Naihan Li är en kinesisk arkitekt och designer som driver en möbeldesignstudio i Peking. Hon har även haft ett längre samarbete tillsammans med konstnären Ai Weiwei. 

 

 

 

Kontakt

Mia Lundström, projektledare Kalejdohill 

mia@mialundstrom.se, 0708-483 313