Franskt konstprojekt granskar svensk konsumtion

Den första deltagaren i den internationellt uppmärksammade tävlingen Inhabitant Zero flyttar den 15 januari in i en gul stuga från 20-talet på Kvarnbacken i Jakobsberg, den gamla mjölnarbostaden. Som ensam invånare på Kvarnbacken kommer den franska konstnären Coco Derenne under en månads tid att driva ett projekt som går ut på att laga Järfällabornas trasiga ägodelar, men inte till dess ursprungliga form. 

 

Coco Derenne fick inspiration till projektet när hon läste nyheten om att den svenska regeringen föreslog en halvering av momsen på mindre reparationstjänster. Genom att ta emot Järfällabornas trasiga ägodelar och reparera dem tänker Coco undersöka traditionella och moderna reparationstekniker för olika material. Men hon betonar att resultatet av hennes reparationer kommer ändra föremålens funktion och att den som lämnar in ett trasigt objekt får förbereda sig på att få tillbaka något nytt.  

 

  • Genom konstnärlig, akademisk och historisk forskning kommer projektet undersöka reparation, inte som en handling som återskapar saker till dess ursprungliga form, utan som något annat, där tidigare svagheter och defekter inte döljs, säger Coco Derenne. 

Coco Derenne bor i Vienne i Frankrike och har tidigare ställt ut verk på Tate Modern i London, Maison de la Culture i Frankrike och The National Gallery i England. Coco Derenne flyttar in den 15 januari och kommer driva sitt projekt fram till den 12 februari. Under perioden kommer Coco hålla öppet hus på Kvarnbacken och en slututställning där alla som lämnat in trasiga ägodelar för reparation uppmanas delta i en ceremoni där de nya objekten lämnas över till sina gamla ägare. 

 

Om Inhabitant Zero

Inhabitant Zero är ett projekt där människor från hela världen ges möjligheten att under en månad bo i en stuga från 20-talet på Kvarnbacken i Jakobsbergs centrum. Projektet fick 414 ansökningar från personer runt om i världen. Fem vinnande förslag kommer genomföras under 2017. Inhabitant Zero är en del av stadsutvecklingsprojektet Kalejdohill som under två års tid utvecklar Kvarnbacken i Jakobsberg. Kalejdohill finansieras av HSB Norra Stor-Stockholm, Veidekke Bostad och Einar Mattsson.

 

Kontakt

Mia Lundström, projektledare Kalejdohill 

mia@mialundstrom.se, 0708-483 313

 

Coco Derenne, Konstnär

cocoderenne@gmail.com, +33 07 83 57 49 28