Kalejdohill #InhabitantZero – Kvarnbacken börjar om från noll!

Stockholm, Sverige, 19 September, 2016

Inhabitant Zero är en tävling där fem olika individer eller team får i uppgift att bli den nutida Kvarnbackens första invånare. Projektet efterlyser ansökningar från både Sverige och internationellt, där de vinnande förslagen blir tilldelade ett stipendium på € 4000 för att under en månads tid bosätta sig i ”Det Gula Huset” och dokumentera sina erfarenhet på olika sätt. Hur är det att bo i ett annat land? Vad stöter vi på för utmaningar i en Stockholmsförort? Hur är det att bo på en ny plats som ska utvecklas med bostäder, innan utvecklingen tagit vid?
 

Inom en snar framtid kommer området omkring Kvarnbacken bebyggas och med nya bostäder, som i sin tur kommer att bebos av nya invånare. I dagsläget finns det bara ett hus vid backen, ”Det Gula Huset”, som en gång var hem till mjölnaren som drev kvarnen. Huset har dock stått tomt under de senaste decennierna vilket i praktiken förklarar platsen som ”öde” – men det vill vi ändra på.

Tävlingen Inhabitant Zero söker deltagare och bidrag från områden som konst, design, arkitektur, migrationspolitik, sociologi, arkeologi, litteratur och mycket mer. De vinnande bidragen väljs ut av en internationell jury bestående avJoseph Grima, arkitekt, curator och Director för IDEAS CITY,  Chus Martinez, Chef för Intstitutet för konst vid FHNW Academy of Art & Design, Basel samtIngo Neirmann, författare, skribent och konstnär.

Under sin tid på Kvarnbacken kommer alla deltagare att ha öppet hus för besökare, samt delta i en slututställning med det verk/dokumentation som skapats under deras tid i huset.

”Vi på Kalejdohill föreställer vi oss ett framtida samhälle, där nyfikna, proaktiva och involverade invånare skapat platsen de bor på. Men hur är det egentligen att bo på en plats innan den bebyggs? Och i så fall, hur är det att vara den första invånaren där?

Det finns många frågeställningar, men det finns också många svar – och dom vill vi ta reda på genom ’Inhabitant Zero’” , - Andreas Angelidakis, Kreativ Ledare Kalejdohill

Kalejdohill ser att mötet mellan lokala initiativ och internationell inspiration ska fylla Järfälla med liv, aktiviteter och engagemang som håller länge. Som projektnamnet föreslår, är projektet Kalejdohill som ett kalejdoskop – skiftande, flexibelt, intressant och färgsprakande. Oavsett om det är inom arkitektur, konst eller design, så är syftet är att skapa en mötesplats för, och framförallt tillsammans med lokalinvånarna i Järfälla, där dialoger kan lyftas och idéer förverkligas. 

 

Över en tvåårsperiod kommer Kalejdohill, genom ett samarbete med HSB, Veidekke Bostad och Einar Mattsson, att driva en rad olika projekt genom dialog med lokalbefolkningen i Järfälla och med partners i både Sverige och internationellt. En serie av installationer kommer att finnas tillgängliga som utställningar för allmänheten på Kvarnbacken, i Jakobsbergs Centrum, samt på sociala medier som YouTube, Twitter, Instagram, Pinterest och Facebook.

www.facebook.com/kalejdohill

@kalejdohill

www.inhabitantzerocompetition.com

För vidare engagemang kommer Kalejdohill löpande att ta fram projekt för att utveckla kommunen Järfälla genom att anknyta både lokalbefolkningen och utomstående källor.

För mer information angående datum och aktiviteter, besök www.kalejdohill.com

 

För vidare information, bildmaterial eller intervju, vänligen kontakta:

Mia Lundström, Projektledare Kalejdohill + 46 708 483 313 mia@mialundstrom.se

Andreas Angelidakis, Kreativ Ledare Kalejdohill +30 604 488 2331 Andreas.angelidakis@gmail.com

Håkan Berg, VD HSB Norra Storstockholm +46 708 654 824 hakan.berg@hsb.se

Per Jutner, VD Einar Mattsson Projekt AB, +46 858 626 340 per.jutner@einarmattsson.se

Kristian Ericsson, Affärsutvecklingschef, Veidekke Bostad AB, +46 709 282 791 kristian.ericsson@veidekke.se