Välbesökt invigning av ljusinstallationer på Kvarnbacken

I söndags (den 30/10) invigdes de nya ljusinstallationerna på Kvarnbacken i Jakobsberg. Bakom ljusinstallationerna ligger projektet Kalejdohill.

Tillsammans med ljusdesignern Erik Olsson från Olsson&Linder bjöd Kalejdohill in elever från Järfälla gymnasium till en workshop i våras. Eleverna fick uppdraget att rita förslag på hur man med ljus kan skapa trygghet på en mörk plats som Kvarnbacken. Erik Olsson tog sedan med sig teckningarna till verkstaden och förverkligade elevernas idéer.

Under workshoppen kom Valter, 6 år, in och ritade en sol som sitt förslag. Även Valters bidrag förverkligades och skiner nu på Kvarnbacken. 

Samuel Schmitz var en av eleverna från Järfälla gymnasium vars förslag förverkligades. Samuel hade tagit fram två idéer, en tunnel av lysande färgglada bågar och en lyktstolpe som pryds av en hatt. Båda dessa ljusinstallationer står nu på Kvarnbacken. 

I söndags gick vi över till vintertid och mörkret faller nu in tidigare för varje dag. Därför tändes de nya ljusinstallationerna just på söndagseftermiddagen och invigdes tillsammans med intresserade medborgare som bjöds på kaffe och varm choklad. 

Kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad hälsade alla välkomna och berättade om platsen Kvarnbacken. Han lyfte den platsens historiska betydelse för Jakobsberg med fornlämningar och en kvarn som brunnit ner sammanlagt tre gånger samt påpekade att platsen inte nyttjats under de senaste åren men att det tack vare projektet Kalejdohill blir ändring på det. 

Ljusinstallationerna är en del av projektet Kalejdohill som finansieras av HSB tillsammans med Veidekke och Einar Matsson. Ljusinstallationerna är tillfälliga och kommer pryda Kvarnbacken under vinterhalvåret. 

Om Kalejdohill

Kalejdohillär ett destinations- och stadsutvecklingsprojekt. Kalejdohill har uppdraget att utveckla platsen Kvarnbacken i centrala Järfälla innan den omges av ny bebyggelse. Kalejdohill samlar kommun, invånare, arkitekter, designers, byggare och intresserade, för att tillsammans pröva platsens potential som mötesplats och destination i den växande staden. Ett lokalt och internationellt engagemang är avgörande för att projektet ska lyckas.

 

Kontakt

Håkan Berg, VD HSB Norra Storstockholm

0708-65 48 24

Mia Lundström, projektledare, Kalejdohill

0708-48 33 13

Erik Olsson, ljusdesigner, Olsson&Linder

0704-41 31 31

Samuel Schmitz, elev, Järfälla gymnasium

0762-84 10 26