Kalejdohill
Cart 0
 

Initiativet till projektet togs av HSB Norra Storstockholms VD, HĂ„kan Berg och drivs tillsammans med Veidekke Bostad och Einar Mattsson. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r tydlig – att utveckla platsen i dialog med invĂ„narna och samtidigt bidra till utvecklingen av destinationen JĂ€rfĂ€lla i den kraftiga expansion och utbyggnad av kommunen som pĂ„gĂ„r.

Startskottet för Kalejdohill gick av stapeln i samband med att JÀrfÀlla kommun och HSB Norra Storstockholm tecknade en överenskommelse om 600-800 nya bostÀder runt Kvarnbacken i centrala Jakobsberg. Kommunen och HSB ville tillsammans skapa en multifunktionell destination och en attraktiv mötesplats med arkitektur, design och konst som utgÄngspunkt.

Kalejdohill ska under tvĂ„ Ă„rs tid bidra till att utveckla platsen JĂ€rfĂ€lla, och sĂ€rskilt de centrala delarna – Jakobsberg och framförallt sjĂ€lva Kvarnbacken.

 Kalejdohill Ă€r projketet som gör JĂ€rfĂ€lla och Jakobsberg till en plats för samhĂ€llsutveckling, arkitektur och design. En plats mĂ„nga vill bo pĂ„, besöka, investera i och inte minst engagera sig i.

Vi arbetar efter nÄgra utgÄngspunkter eller principer, och visionen Àr att skapa förutsÀttningar att etablera ett nytt design- och arkitekturcentrum som svarar mot vÄr tids behov av mötesplatser, bostÀder, kommunikation och levnadsformer.

  • Kalejdohill utgĂ„r frĂ„n platsen Kvarnberget för att undersöka och kommunicera nya former för destinations- och platsutveckling.
  • Kalejdohill bygger pĂ„ engagemang idag för social hĂ„llbarhet i framtiden
  • Kalejdohill anvĂ€nder arkitektur, design, konst och kommunikation för att fylla platsen Kvarnberget med innehĂ„ll och liv – lĂ„ngt innan husen Ă€r pĂ„ plats.
 

HĂ„kan Berg VD HSB Norra Storstockholm, Initiativtagare, +46 708 654 824, hakan.berg@hsb.se

Mia Lundström, Projektledare, +46 708 483 313, mia@mialundstrom.se

Andreas Angelidakis, Curator, + 30 694 488 2331 andreas.angelidakis@gmail.com

Espen Vatn, TĂ€vlingskoordinator,  espen.vatn@gmail.com

Erica Lind, Kommunikations koordinator, + 46 730 874 808, erica.lind@hsb.se

Petra de Verdier, Produktionsledning, +46 769 460 600, petra@dapgroup.se

Nicke Bergström, Arbetsledning och initiativ - Sommar pĂ„ Kvarnbacken, +46 70 335 6825  nicke@noxstudios.se

Sotiris Vasilou, Webmaster, +30 6947699159,sotiris.vs@gmail.com 


 

Samarbetspartners

 
 

Kalejdohill bygger pÄ engagemang och idéer. FrÄn mÄnga olika individer. Det Àr sÄ vi initierar och driver projekt och fyller platsen Kvarnbacken med spÀnnande innehÄll.

Destinationer och stÀder bygger egentligen pÄ tvÄ komponenter; en plats pÄ kartan och nÀtverk. Kalejdohills nÀtverk Àr utgÄngspunkten. Initiativet kom frÄn HSB Norra Storstockholm som snabbt slog sig ihop med Veidekke Bostad och Einar Mattsson. Med pÄ vÀgen har JÀrfÀlla kommun varit sedan starten. Till det Àr vi alltid öppna för nya spÀnnande samarbeten. Framförallt och i tillÀgg till de finansiÀrer och strategiska partners som finns listade hÀr arbetar vi tillsammans med invÄnare i JÀrfÀlla. Vi bjuder in till workshops, erbjuder sommarjobb pÄ Kvarnbacken för kommunens unga och mycket mer. HÄll ögonen pÄ vÄr nyhetssida för att lÀsa mer om vad som Àr pÄ gÄng.

VĂ„rt nĂ€tverk har plats för fler idĂ©er, visioner och kompetenser. Oavsett om du bor i nĂ€rheten eller har lĂ€st om och kĂ€nner för projektet sĂ„ kan du bli en av vĂ„ra partners. SlĂ„ en signal till Erica Lind, + 46 730 874 808, erica.lind@hsb.se

 

FinansiÀrer

Strategiska Partners

JÀrfÀlla kommun

HSB Bostad

C. M. MĂžller Arkitekter

SnĂžhetta A/S

Olsson & Linder

Citycon

PIN-UP Magazine

Archinect

Nox Studios

 
 
 
 
 

Kalejdohill

 
 

Om Kalejdohill

Kalejdohill Ă€r ett pre-housing projekt som utvecklar platsen lĂ„ngt innan bostĂ€derna runt Kvarnbacken börjar byggas. Syftet Ă€r att skapa en mötesplats för, och framförallt tillsammans med invĂ„narna i JĂ€rfĂ€lla, dĂ€r dialoger kan lyftas och idĂ©er förverkligas. 

Som projektnamnet föreslĂ„r, ska denna mötesplats vara som ett kalejdoskop – skiftande, framĂ„tblickande, upplevelserik, intressant och fĂ€rgsprakande.   

 

SÄ, varför gör vi detta?

Jo, vi gör det som en förutsÀttning för bostadsutvecklingen i JÀrfÀlla.

Kommunen Àr den snabbast vÀxande i landet dÀr befolkningen förvÀntas öka frÄn 70.000 till nÀrmare 100.000 invÄnare pÄ knappt 15 Ärs tid. Det innebÀr en tÀt stadsbebyggelse som kommer att ta vid inom kort, dÄ mÄlet om byggnation av bostÀder beslutades redan den 14 december 2015 mellan JÀrfÀlla Kommun och HSB Norra Storstockholm.

🏠🏡🏠 

En av utgĂ„ngspunkterna för Kalejdohill Ă€r Folkparken – den mötesplats som under senaste decennierna, i och med den ”4:e industriella revolutionen”, bytts ut mot mer kommersiella aktiviteter i stora köpcentrum eller framför en skĂ€rm pĂ„ en smartphone, iPad eller dator. 

Hur besvaras morgondagens behov av mötesplatser? 

Tillsammans med bland annat invĂ„nare, politiker, investerare, designers och studenter tĂ€nker vi fĂ„ fram svaren – och förverkliga dem. 

Mitt Kalejdohill

FrĂ„n Ă„r 2016 till 2018 startar vi en rad olika projekt inom design, kultur, arkitektur, konst och sociala aktiviteter för att fĂ„ reda pĂ„ vad bĂ„de JĂ€rfĂ€llaborna och utomstĂ„ende tĂ€nker om Kvarnbackens som mötesplats i framtiden. 

âœđŸœ  đŸ’Ą

Det kommer att innebĂ€ra bland annat utstĂ€llningar och installationer som har som utgĂ„ngspunkt att vara temporĂ€ra, men med potentialen att permanenteras. VĂ„r primĂ€ra spelplan Ă€r framför allt Kvarnbacken och Jakobsbergs centrum, och syftet Ă€r att samla nĂ„gra av de röster som varit med frĂ„n början, som besökt platsen eller som bara vill, engagera sig i omrĂ„dets framtid. 

Röster om Kalejdohill och Kvarnbacken hjÀlper oss att ge liv, lÄngt innan husen Àr pÄ plats.

Vill du veta mer?

Kontakta, erica.lind@hsb.se

Nyheter

Tanken Àr att i mötet mellan lokala initiativ och internationell inspiration ska fylla Kvarnbacken med liv, aktiviteter och engagemang som hÄller lÀnge.

Visionen Àr ett nytt arkitektur- och designcentrum, skapat genom temporÀra installationer och i samklang med invÄnarna i JÀrfÀlla. Kvarnbacken kan i framtiden bli en destination och en plats som mÄnga besöker för att ta del av utvecklingen inom stadsplanering, arkitektur, konst och design.

Arbetet började i januari 2016 och fortsĂ€tter till och med 2018. Vid den tiden skall planarbete för kommande bostadsutveckling vara pĂ„ plats, liksom en idĂ© och en plan för hur den verksamhet som Kalejdohill bedrivit i tvĂ„ Ă„r kan permanentas. 

HĂ€r kan du följa utvecklingen i projektet, sĂ„ lĂ€gg ett bokmĂ€rke och titta in ibland. 

đŸ‘šđŸ» đŸ‘©đŸŸ đŸ‘©đŸŒ đŸ‘ŠđŸŸ 

 
 
 
 
 

Var Àr Kalejdohill

 

Kvarnbacken

Kvarnbacken Àr en historiskt och intressant plats, men framförallt en naturskön kulle om ca sju hektar mitt i Jakobsberg. Kullen har varit central i Ärtusenden och i sjÀlva verket Àr Kvarnbacken ett gravfÀlt frÄn yngre jÀrnÄldern. PÄ omrÄdet finns det ett 100-tal vikingatida gravar som syns som smÄ högar eller kullar.

PĂ„ 1780-talet restes den första kvarnen pĂ„ backen, och totalt 26 mjölnare var anstĂ€llda hĂ€r fram till 1926 dĂ„ verksamheten upphörde. DĂ€refter hade kvarnen flera Ă€gare tills JĂ€rfĂ€lla kommun slutligen köpte den 1957. Kvarnen har brunnit i flera omgĂ„ngar, 1980, 1997 och senast 2005. Kvarnen Ă„terstĂ€lldes aldrig efter den senaste branden, och pĂ„ toppen av Kvarnbacken finns nu bara betongfundamentet kvar – En symbol för vad som en gĂ„ng var. 

Högst upp pĂ„ Kvarnbacken syns Jakobsbergs GĂ„rd rakt norrut, vilket gör den historiska kopplingen mellan gĂ„rd och kvarn mycket tydlig, och likasĂ„ förstĂ„elsen för Jakobsbergs uppkomst. 

Idag Àr det inte mer Àn 500 meter frÄn omrÄdets nordöstra del till centrum och pendeltÄgsstationen. I framtiden kommer eventuellt tunnelbana att byggas ut hela vÀgen till centrala JÀrfÀlla och dÀrmed till Kvarnbacken.

JÀrfÀlla

JĂ€rfĂ€lla i nordvĂ€stra Stockholm har funnits sedan stenĂ„ldern och sjĂ€lva namnet i minst 700 Ă„r. OmrĂ„det blev kristet under 1000-talet och den första kyrkan, som finns kvar Ă€n idag, byggdes omkring Ă„r 1200. 

Under 30- och 40-talet skedde den huvudsakliga befolkningstillströmningen dĂ„ medelklassfamiljer flyttade ut frĂ„n Stockholm. 

JÀrfÀlla blev en av de snabbast vÀxande kommunerna i landet under 60-talet, och i början av 90-talet öppnade IKEA ett varuhus i Barkarby som blev starten pÄ en ny, stor handelsplats i kommunen vilket senare ledde till en kraftig och pÄgÄende expansion av bostÀder i Barkarbystaden.

Idag Ă€r JĂ€rfĂ€lla fortfarande en av de snabbast vĂ€xande kommuner i Sverige med totalt 70 000 invĂ„nare, varav 24 000 bor i stadsdelen Jakobsberg, som Ă€r JĂ€rfĂ€llas administrativa och kommersiella centrum. 

HĂ€r finns butiker, kontor, parkeringsplatser och bostĂ€der liksom ett bibliotek, ett konstgalleri, en mĂ€sshall och en biograf. Det finns ocksĂ„ ett stort antal monument och historiskt intressanta byggnader i omrĂ„det. 

Namnet för kommunen har gĂ„tt frĂ„n 1300-talets Gerfelli, Girfelle till 1400-talets Gerfelda och GyrfĂ€lda. 

MĂ„nga Ă„r senare, under sent 1800-tal framkommer slutligen orten JerfĂ€lla. 

Det finns mĂ„nga undersökningar pĂ„ vad namnet JĂ€rfĂ€lla betyder, och det man kommit fram till Ă€r ”Den kilformade Ă€ngstenen”.